Gyermekpszichológia

A gyerekek rendkívül érzékeny módon érzékelik a környezetükben megjelenő érzéseket, feszültségeket, és azok hatásait.

Életkorukból fakadóan sokszor még nem tudják megfelelően megfogalmazni, hogy mi zajlik bennük, viszont viselkedésükkel és hangulatukkal jeleznek felénk.

Amennyiben bizonytalannak érzi magát gyermeke viselkedése miatt, sokat segíthet, ha arról a megfelelő szakemberrel, egy pszichológussal megbeszélik a történéseket és közösen gondolkodnak annak okain.

Ez az együttműködés szakember és a szülők között, közelebb viszi a családot a megoldáshoz az elfogadás és együttérzés terében.

Miben tud segíteni a gyermekpszichológia?

A gyerekek változatos jelekkel, tünetekkel jelzik, ha valami nincs rendben. Hogy ki milyen jelzést alkalmaz, az függ a személyiségétől, a „gyenge pontjaitól”, de attól is, hogy mire fogékony a környezete. A tünet célja ebben az értelemben mindig az, hogy felhívja a környezete figyelmét. Az előforduló tünetek életkoronként is eltérőek lehetnek.

Kisgyermekkorban:

 • ha szokatlan változást vett észre a szülő a gyermek viselkedésében
 • agresszív, durva viselkedés
 • beilleszkedési nehézségek
 • erős szorongás pl. az elválás helyzeteiben, vagy túlzott visszahúzódás
 • evésében, étvágyában, alvásában, szobatisztaságában nehézségek adódnak (bepisilés, bekakilás)
 • érzelmi szabályozás zavarai (düh, kontrollproblémák, gyakori szomorúság, örömképtelenség, erős félelmek, nem adekvát érzelmi kifejezés)
 • körömrágás, hajtépkedés
 • dadogás
 • pszichés eredetű testi tünetek, betegségek (kivizsgált, negatív orvosi leletekkel)
 • a családban haláleset, válás, súlyos betegség, veszteség, vagy más gyermeket befolyásoló trauma történt
 • ismeretterjesztésben, nevelési tanácsadásban szeretne megerősítést kérni a szülő

és minden olyan esetben, amikor úgy érzi, hogy segítségre van szüksége.

A gyermekek születésüktől fogva a közösség részei. Először a szűkebb-tágabb család részesei, aztán később az óvoda, iskola és sok más egyéb közösség tagjai is lesznek. Számos hatás éri őket, hiszen a család (és a többi közösség is) egy olyan rendszer, amelyben a tagok folyamatosan hatnak egymásra.

Kisiskoláskor és kiskamaszkor:

 • tanulási nehézségek
 • magatartási zavarok pszichés eredetű testi tünetek, betegségek (pl. hasfájás, fejfájás – ha kivizsgálták, és egyértelmű orvosi oka nincs)
 • tik (gyakran rossz szokásként számon tartott, ismételgetett mozdulatok vagy hangok – kacsintgatás, pislogás, torokköszörülés, stb.)
 • kortárs-kapcsolatok zavarai
 • alvási problémák
 • evészavarok

Egy viselkedés mögött azonban számtalan ok állhat, és nem minden esetben csak a család érzelmi állapota az, ami befolyásolja viselkedésüket. A gyermekek szenzoros érzékenysége és idegrendszeri érettségük is befolyásoló tényező ebben. Szükség esetén ezt vizsgálni kell.

Felmerülhet a pszichológiai segítségnyújtás igénybevétele olyan esetekben is, mikor a gyermek az ő vagy családja életét ért változásokhoz (pl. óvoda-iskola váltás, költözés, testvérszületés, válás, haláleset a családban, egyéb traumatikus események, stb.) nem tud saját erejéből, megfelelő módon alkalmazkodni.

A gyermeket érintő krónikus betegségek (pl. asztma, epilepszia, cukorbetegség, daganatos betegségek) során szintén fontos segítséget nyújthat mind a gyermek, mind a család betegséggel való megküzdésében a pszichoterápiás támogatás.

Terápiás módszerünk: Analitikusan orientált egyéni gyermekterápia

Mi történik a terápiák alkalmával?

Bár a szülők állnak a legközelebb a gyermekükhöz, és ők ismerik őket a legjobban, mégsem mindig könnyű a közvetlen közelből, folyamatosan aggódva rájönni, hogy mi is okozza az elakadást. Ilyenkor jelenthet segítséget egy szakember.

A gyermekpszichológus nem receptet ír, nem is automatikusan működő kész megoldásokat javasol, hanem a gyermek problémáit körbejárva vele és a szülőkkel együtt igyekszik rájönni a tünet értelmére, kiváltó okára, hogy a fejlődés újra elindulhasson.

Gyakran már az is változást hoz, hogy a probléma okára fény derül – és ezt olykor néhány új, jól megfogalmazott kérdés hozza. Máskor hosszabban kell együtt dolgozni, hogy az a nehézség, ami megakadályozza a tovább lépést, elgördülhessen az útból.

A közös munkát mindig a szülőkkel való beszélgetéssel kezdjük. Ők tudják a legjobban, hogy miben szorul a gyermekük segítségre. Az első interjút követően általában részletes anamnézis (fejlődés-történet) felvételére kerül sor, még mindig a szülőkkel. Ennek célja a korábbi erőforrások és küzdelmes pontok felkutatása a gyermek életében.

Ez után kerülhet sor a gyermekkel való munkára, amelyet egy vizsgálati, diagnosztikai szakasz (2-5 alkalom) vezet be. Ha szükséges, ekkor mérjük fel a gyermek képességeit, ilyenkor történik a probléma első körüljárása is – immár a gyermek szemszögéből. Ennek eredményeit megbeszéljük a szülőkkel, és közösen tervezzük meg a szükséges kezelést, a terápiás folyamatot.

A tényleges terápiás módszert a gyermek életkora és a hozott nehézség befolyásolják.

A legkisebbekkel (0-3 év) szüleikkel, édesanyjukkal együtt foglalkozunk (ez az ún. baba-mama terápia).

Óvodás kortól a kicsik nyitottak a játékos együttműködésre a pszichológussal: rajzok, bábok, kreatív technikák segítségével jelenítjük meg az ő világukat, hogy elmesélhető, eljátszható legyen mindaz, amit szavakkal még nem képesek megfogalmazni.

Iskolás kortól egyre tágabb tere nyílik a beszélgetéseknek is.

Mennyi ideig tart egy terápia?

A terápiák időtartama nagyon különböző.

Előfordul, hogy csak a szülőkkel találkozik a szakember, mert az első néhány beszélgetés olyan új szempontokat hoz, amelyek segítségével önmaguk is képessé válnak a gyermek számára szükséges támogatás nyújtására. Ilyenkor néhány alkalmas szülőkonzultáció, tanácsadás keretében dolgozunk együtt a hozzánk forduló családokkal.

Más esetekben, súlyosabb, régebbi keletű problémák esetén a gyermekkel folytatott hosszú (akár 1-2 évnyi) közös munkára lehet szükség, hogy valamilyen trauma feldolgozható, az elakadás megszüntethető, a lemaradás behozható legyen.

A leggyakoribbak természetesen a közepesen hosszú (6-15 alkalmas, vagyis nagyjából 3-6 hónapos) terápiák.

A gyermekpszichológusként minden esetben kapcsolatban maradok a szülőkkel, hogy a folyamatot közösen követhessük. Ez általában rendszeres konzultációk formájában valósul meg.

Hogyan dolgozunk a gyerekekkel, hogyan történik a terápiás folyamat?

Telefonos egyeztetés során időpontot egyeztetünk.

Első alkalommal a szülőket várja szakemberünk, utána pár alkalommal a gyermekkel ismerkedik meg, pszichológiai vizsgálatokat végez, hogy a probléma pszichológiai természetét meg tudja fogalmazni a szülők számára. Amennyiben a probléma megkívánja terápiát javasol, melynek kereteiről, céljáról, hosszáról és az együttműködés feltételeiről szóban megállapodik a szülőkkel.

A terápia a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembevételével zajlik. Kisebbeknél főként a játék nyelvén zajlik, míg nagyobbaknál már a beszélgetés is előtérbe kerül.

Szakvéleményezést (pl. Igazságügyi szakértői vizsgálat gyermek-elhelyezési pereknél), illetve pszichotikus szintű problémák ellátását nem tudom vállalni.

Serdülőkkel történő terápia

A serdülőkkel való munka különbözik a gyermekterápiáktól.

Ilyenkor gyakran csak a serdülővel dolgozik a szakember, és közös szülő konzultációkon a serdülő jelenlétében beszélget a szülőkkel. Az első interjú ilyen esetben a serdülő és a szülők együttes részvételével, vagy - igény esetén, a szülők támogatása mellett - csak a serdülővel zajlik.

A konzultációs forma lehetőséget teremt arra, hogy a fiatal néhány alkalommal, szakember segítségével átbeszélje az aktuális külső, illetve az emögött feltárható belső problémáit.

Konzultáció szülőkkel:

Előfordulhat, hogy a probléma természete megkívánja, hogy a szülőknek biztosítok néhány alkalmat, ahol a gyermekkel, családdal kapcsolatos, körülhatárolt kérdésekre fókuszálva segítek megérteni a számukra problémás helyzeteket.

Milyen foglalkozásokra van lehetőség a Bóbita OKOSDÁBAN?

 • Pszichodiagnosztika
 • Szülőkonzultáció, tanácsadás
 • Gyermekpszichoterápia
 • Konzultáció serdülőkkel

Milyen napokon és mikor van foglalkozás?

Hétfőtől csütörtökig: 10:00 - 19:00 óráig 

Kérjük érdeklődjön a szabad időpontokról kollégánknál. 

Mennyibe kerül gyermekpszichológiai terápia, foglalkozás?

Az második pszichológiai foglalkozás fizetése esetén, még egy alkalom kerül felszámolásra (összesen: 21.000.- Forint). Ez a későbbiekben az utolsó alkalom kifezetésére használható fel. 

Óra típusa Időtartama Árak / alkalom
Felmérés 12.000.- Forint
Szülői konzultáció 45-60 perc 12.000.- Forint
Terápiás foglalkozás 45-60 perc 12.000.- Forint
Szülői konzultáció / tanácsadás / szakvélemény írás 12.000.- Forint
Terápiás foglalkozás bérlet 2 alkalom 24.000.- Forint

Gyermek-pszichológiai terápiát végző szakembereink, akik fogadják a családokat:

Álmosdi Flóra - Okleveles egészségpszichológus

Biró Tímea -Okleveles egészségpszichológus

Szalai Gerda - Okleveles pszichológus

Heller Zsófia - Okleveles pszichológus

Balázs Fanni - Okleveles pszichológus

Hogyan lehet jelentkezni?

Hívja kollégánkat az alábbi telefonszámon és kérjen időpontot szakembereinkhez.

+3630 721 3969

 

Szeretettel és szaktudással várjuk Önt és gyermekét a Bóbita Okosdában.