ADHD, figyelemhiány, hiperaktivitás?

Korunk egyre gyakrabban jelentkező problémája a gyerekeknél a fenti három eltérés jelenléte. Ebben az írásban igyekeztem röviden összefoglalni a szülők számára, mit jelentenek ezek a fogalmak és mire kell figyelniük a gyermeküknél, ami jelezheti ezeknek az eltéréseknek a jelenlétét.

Tamás Rita Orsolya - gyógypedagógus-szomatopedagógus, korai fejlesztő, TSMT terapeuta, a Bóbita Okosda munkatársa. 

 

Mi az az ADHD és miből ismerhetjük fel a tüneteit?

Az ADHD-ként (magyarul: figyelemhiányos hiperaktivitási zavarként) ismert probléma alaptünetei azonosak: gond van a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával, jellemző a hirtelen, impulzív viselkedés, a gondolkodás nélküli cselekvés, az egy-egy helyzethez képest túl sok mozgás és az ellenállás a szabályokkal, utasításokkal szemben. Ezek azonban minden életkorban másként jelentkeznek.

Kisbabáknál a jellemző tünetek:

Ha egy kisbaba sokszor, nagy hangerővel és csillapíthatatlanul sír, és akkor sem nyugszik meg, ha felveszik, ha nehezen lehet rendszeres napi ritmust kialakítani vele, és szokatlanul korán, akár már kilenc hónaposan, a mászás időszakának kihagyásával hamar járni, sőt, futni kezd - felmerülhet a gyanú, hogy ő is az ADHD-s gyerekek közé tartozik. Ilyen korán azonban még nincs olyan módszer, amellyel ezt a tünetcsoportot biztosan lehetne azonosítani.

 

Kisgyermekkorban mutatkozó tünetek:

Kisgyermekkorban sem szoktak még erre gondolni, bár az ADHD-s gyerekek kétharmadánál akár már kétéves korban felmerülhet a gyanú.

Jellemző az átlagosnál sokkal magasabb aktivitási szint és az óvatosság hiánya. Ez veszélyt jelent a számukra, ezért állandó felügyelet szükséges melléjük, mivel a hiperaktív gyerekek sokkal gyakrabban, háromszor annyian szenvednek balesetet, mint a kortársaik.

Akaratosak, makacsok, ha valamit nem kapnak meg vagy valami nem jól sikerül, indulataikat hangos sírással, dührohammal fejezik ki.

Ugyanakkor vannak olyan ADHD-s gyerekek, akiknél a figyelemzavar erősebb, mint a túlzott mozgékonyság, náluk éppen ellenkezőleg, visszahúzódásban, szégyenlőségben is megnyilvánulhat ez az állapot.

Iskolás gyermekeknél:

Legtöbb érintettnél iskoláskorban derül ki, hogy gond van, mert ők nagyon nehezen viselik el az iskola szabályait, rendjét, nehezen alkalmazkodnak, öntörvényűnek, rendetlennek, "rossz gyereknek" tartják őket.

Az ADHD egyik alapproblémája a figyelem zavara.

Ha az alább felsorolt jelekből hat legalább fél éven át jellemző a gyerekre, akkor valószínűsíthető a figyelemzavar, mint pszichiátriai eltérés.

Természetesen a gyermek kora is számít: arra kell felfigyelni, amiben a gyerek kortársaitól hosszasan és jelentősen eltér, és ha ez a viselkedés gyakran fordul elő. Fontos tudni, hogy a bemutatott tüneteket más betegségek is előidézhetik. Sőt egyes jelek önmagukban, betegség nélkül is jelentkezhetnek. Ezért a pontos diagnózis felállítása érdekében mindig érdemes szakemberhez fordulni.

Bajt jelezhet, ha a gyermek:

  • nem figyel megfelelően a részletekre, sok hibát követ el az iskolai munkában vagy más tevékenységben,
  • nehézséget jelent a figyelem megtartása a feladatai vagy játéka közben,
  • úgy tűnik, nem figyel, amikor beszélnek hozzá,
  • nem követi az utasításokat vagy nem fejezi be az iskolai és egyéb munkákat,
  • nehézsége van a feladatok és a tevékenységek megszervezésében,
  • elkerüli, nem szereti az olyan feladatokat, vagy ellenáll azoknak, amelyek tartós értelmi erőfeszítést igényelnek,
  • elveszti a feladatokhoz vagy tevékenységhez szükséges dolgokat,
  • külső ingerek könnyen elvonják a figyelmét,
  • a napi tevékenységben feledékeny.

Általában jellemző, hogy nehezen tudja a figyelmét egy dologra koncentrálni, rövid idő alatt, könnyen ráun a feladataira, gyorsan változik, hogy éppen mi kelti fel röpke időre az érdeklődését. Ez azért jelentős probléma, mert a figyelem a memória kapuja. Így a koncentrált figyelem hiánya tanulási nehézségekhez vezet.

A túlzott mozgásigény is probléma.

A hiperaktivitásnak, a túlzott mozgásigénynek is vannak olyan tünetei, amelyekre érdemes felfigyelni, ha az alábbiak közül fél év alatt több is gyakran megfigyelhető.

Hiperaktivitásra utal, ha:

  • nem tud nyugodtan ülni, fészkelődik,
  • elhagyja helyét az osztályban vagy más helyzetekben, amikor elvárják tőle, hogy ülve maradjon,
  • rohangál, ugrál vagy mászik olyan helyzetekben, amikor az nem helyénvaló,
  • nehezen tud önállóan, nyugodtan játszani,
  • "izeg-mozog", mintha mindig mozgásban lenne,
  • túlzottan sokat beszél.

A következőek pedig a szertelenség, az impulzivitás jelei:

  • mielőtt a kérdés befejeződött volna, kimondja a választ,
  • nehézséget okoz neki a várakozás,
  • félbeszakít másokat (pl. beszélgetést vagy játékot).

A túlságosan impulzív, vagyis hirtelen, szertelen emberre jellemző az, hogy sokszor túl hamar, azonnal reagál valamire. A hiperaktív gyerekeket ez a tulajdonságuk nemegyszer súlyos veszélybe sodorja, például körültekintés nélkül rohannak át az autóúton. Akad, aki csak az egyik tünetcsoport jeleit mutatja, vagyis dominál nála vagy a figyelemzavar, vagy a túlzott mozgásigény, a hiperaktivitás, esetleg a szertelenség, de szép számmal vannak olyanok is, akiknek viselkedésében mindhárom jellemző alaptünet megfigyelhető.

Ha szülőként a megfigyelései alapján úgy véli, gyermekére illenek az ADHD tünetei, mindenképpen forduljon szakemberhez, mert megfelelő kezeléssel a tünetek többsége enyhíthető, a gyermek iskolai beválása segíthető.

Tamás Rita Orsolya - gyógypedagógus-szomatopedagógus, Korai fejlesztő, TSMT terapeuta, a Bóbita Okosda munkatársa.